Rajčatová polévka či omáčka recept

20.8. 2022admin0

Lahodná a vždy po ruce – stačí jí jednoduše zavařit a kdykoliv potřebuji mít večeři na stole do 15 minut, tak po ní sáhnu. Chvilku mi trvalo tenhle recept přivést k dokonalosti, tak si ho i pro sebe sem ukládám. A co je dokonalost? Nejenže to chutná báječně, ale hlavně jsem vše zjednodušila tak, abych mohla zpracovat devítilitrový hrnec rajčat během jednoho odpoledne s minimálním úsilím. A jak to dělám? Tady to je:

Budete potřebovat:

  • asi 5 kg rajčat
  • 1 velká cibule
  • 2 červené papriky
  • svazek bazalky
  • 5 větviček rozmarýnu
  • menší svazek dobromyslu
  • asi 150 ml olivového oleje
  • 10 stroužků česneku
  • 3 lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžíce třinového cukru
  • 2 lžíce datlového sirupu

Postup vaření polévky:

Do hrnce nalejte olivový olej a na hrubo nakrájenou cibuli, česnek, přidejte rajčata – pokud to jsou cherry rajčátka, tak je nemusíte ani krájet, pokud jsou větší, tak je rozkrojím podél a zmáčknu, aby s nich vytekla šťáva. Tohle stačí udělat jen u několika rajčat, aby se na dně udělala pár centimetrová vrstva šťávy, ostatní rajčata se pak rozmačkají při vaření. Osolíme, opepříme, přidáme bazalku – většinou jen seříznu asi 20 cm zhora včetně květů, odstraním stonky a naházím to do hrnce. Přidám rozmarýn bez stonku, ale nekrájím ho, to je zbytečná práce. Přidám dobromysl, když mám mladé výhonky, tak ho tam dám celý, když jsou stonky silnější, tak jen listy. Přidám na hrubo nakrájenou papriku, přiklopím pokličkou a začnu vařit na nižší teplotu asi 20 minut, pak dobře promíchám, když se mi zdá, že je tam málo šťávy, tak to lze i pomačkat šťouchdlem na brambory, šťávy ale stačí jen pár centimetrů ode dna, aby se to nepřipálilo. Pak vařím ještě asi 1 hodinu a občas to promíchám. Během hodiny se to vše změní ve šťávu, ve které plavou rajčata.

Tyčovým mixérem rozmixuji a přes cedník přecením tak, aby všechny semínka, šlupky, stonky z bylinek a další věci, které se nerozmixují se z polévky odstranily. Zbyde krásně hustá a hladká polévka. Tu podle chuti dochutím bio třtinovým cukrem a datlovým sirupem, případně přisolím a připepřím.

Takhle už se dá polévka servírovat. Dávám do ní většinou ještě čerstvou bazalku a dají se do ní vložit i uvařené těstoviny, kdo je má rád.

Pokud z toho chcete udělat omáčku, tak to stačí ještě povařit bez pokličky, aby se voda vypařila a polévka zhoustne na omáčku.

Protože ale momentálně se rajčat urodilo, tak každý den sklízím cca 5 kg, takže už je rovnou zavařuji.

Jak zavařit rajčatovou polévku:

Horkou polévku naleju do čistých sklenic asi 1 cm pod okraj sklenice a zavíčkuju. Pak je vložím do hrnce na kovovou mřížku tak, aby nestály na dně hrnce. Vody dám tak pod hrdla sklenic a při teplotě kolem 85 stupňů steriluju cca 25 minut. Pak vyndám z hrnce a nechám vychladnout. To je vše. Pak už stačí jen vytáhnout sklenici, nalít polévku do hrnce, ohřát a večeře se může servírovat. Jedna várka vyjde tak na 7 sklenic, jako je to tady na obrázku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.