Kurz stavby hliněných pecí – technika COB

15.5. 2018admin0

Skvělá zpráva, po několika letech, kdy jsme váhali, zjišťovali a hledali jakou pec si máme na terase postavit, se nám z nenadání (pokud věříte na náhody :)) ozval člověk, který staví pece z cobu. V té chvíli si to vše nějak sedlo. O této technice jsme už mnohokrát slyšeli a zdála se nám jako nejlepší verze pro naše permakulturní sídlo. Takže bylo rozhodnuto. Proč ale o tom píšu tenhle blogový článek je to, že ten člověk – Jiří Krejčí – také nabídnul, že při příležitosti stavby naší pece u toho udělá i kurz pro pár zájemců. Protože i my si chceme do budoucna postavit stejnou technikou ještě „racket stove“ a možná i další projekty, nadchlo nás to.

A takhle si to nějak představuju:

Moje hlavní otázka byla, kolik lidí může být v kurzu, aby si to každý mohl opravdu vyzkoušet a zažít, zeptat se na cokoliv, co ho bude zajímat a prostě si z kurzu odnesl, co nejvíce. Odpověď byla 6 lidí a při této sestavě když všichni přiloží ruku k dílu to prý půjde i docela rychle, takže by mělo zbýt spousta času na povídání o dalších projektech, které se z cobu dají postavit.

Takže s radostí vám píšu, že už teď je možné se na kurz přihlásit.

 

O kuzu

Místo konání: Srbsko (Kněžmost) – Český ráj

Termín: víkend 4. – 5. 8. 2018

Cena: 1 500 Kč (platí se přímo organizátorovi/lektorovi – Jiří Krejčí)

Ubytování: možnost přespat zdarma ve vlastním stanu

Strava: pokud byste měli zájem, tak je možné společné vegetariánské jídlo (oběd a večeře) za 150 Kč/den, tohle lze doobjednat až těsně před kurzem.

Počet míst: 6 (neváhejte a rezervujte, už jsou volná poslední 2 místa!)

Jazyk: lektor bude mluvit česky a překládat se do angličtiny, takže klidně pozvěte i své ne-české přátele (a u nás se samořejmě mluví hlavně anglicky)

Storno podmínky: protože máme jen omezený počet míst, tak k registraci bude potřeba zaplatit celou částku a kurz půjde stornovat pouze pokud budeme mít náhradníky. Je ale možné za sebe poslat náhradu.

Co se naučíme:

  • Postavíme venkovní hliněnou pec od začátku do konce – takový kurz stavění cob pece 101
  • Naučíme se, jak uplácat cob a jak s ním pracovat. A co je to vlastně „cob“? Hlína, písek a sláma jakožto universální směs k přírodnímu stavitelství
  • Podíváme se i na různé směsy pro různé účely – omítka, stavba klenb, cob jako umění
  • Ukážeme si jak se dá snadno připravit kvalitní přírodní omítka

A co vlastně postavíme?

Hliněná pec neboli Cob Oven – je venkovní pec postavena z přírodních materiálů – jíl, písek, sláma neboli taktéž směs nazývající se Cob. Pec je určena pro přípravu chleba, pizzy a čehokoliv na co přijde chuť. Díky své robusnosti a masívnosti, má skvělé isolační vlastnosti a tak dokáže udržet vysoké teploty po dobu i několika hodin. Tudíž se náramě hodí na celodenní eventy, večírky nebo i rodinné sešlosti. Tady je obrázek pece, kterou budeme stavět:

Něco o lektorovi – Jiří Krejčí

mg-1484_2Jmenuji se Jiří a žiji v Estonsku, kde se již pátým rokem a aktivně zabývám přírodním stavitelstvím. Své zkušenosti jsem získal především stavbou hliněných cob-pecí a venkovních kuchyní v Estonsku, Čechách a Spanělsku.

​Ke stavbě pecí používám techniku zvannou COB, je to směs jílu, písku a slámy. Veřím, že za pomocí COBu je možno demonstrovat, že stavět se dá i jinak. A to nejen pece, ale také interiéry nebo dokonce i dům!

 

Zde najdete Jirkovo portfolio a více informací o něm.

 

Jak se v takové peci peče

Mrkněte se na tohle video, no řekněte, kdo by nechtěl takovou nádheru doma?

Tak co, jdete do toho?

Jestli máte nějaké otázky, obraťte se na mě – michaela.tilton@gmail.com, 608 476 041 nebo kontaktujte přímo lektora Jirku Krejčího na krejci.pece@gmail.com

 

Pec už stojí

Tak se to povedlo a pec už stojí i když nakonec na jiném místě, protože bylo nezbytně nutné nad ní postavit střechu.

 

A nejen to, během 2 týdnů si i jeden z účastníků kurzu postavil svojí vlastní pec! Instrukce i praktická část byly vyčerpávající, takže to fakt stálo za to. Můžeme Jirku Krejčího jako lektora jen doporučit. A tady je záznam z toho, jak jsme stavěli.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.