Máme kravičku Júlinku. Je moc milá a celý den se pase na krásné louce obklopené lesy. Každé ráno na zavolání přijde a dá nám plný krajáč mléka 🙂 My z toho mléka plného radosti a pozitivní energie s láskou tvoříme sýry, máslo, ghí, jogurty. Mléka je víc než stačíme konzumovat, takže pokud chcete také ochutnat, dejte vědět.
Takhle vypadají měkké čerstvé sýry. Jsou lahodné, rozplývají se na jazyku a jejich chuť vylepšujeme všelijakými bylinkami. Naše nejoblíbenější jsou pažitka a medvědí česnek, ale zkoušíme i jiné.
Trochu větší práci dají tvrdé sýry, které musí několik měsíců zrát. V repertoáru máme chedar, alpský sýr nebo třeba manchego. Úžasné je, že každý kus je originál, tepve až když ho rozkrojíme a ochutnáme, necháme se překvapit barevnou hrou jeho chutí.
Rádi také zpestřujeme chuť čerstvých i tvrdých sýrů uzením. K uzení používáme švestkové dřevo.
Tak tyhle sýry děláme pro ty, co mají rádi klasiku ze supermarketu, jsou to takové ala tavené sýry. jen místo chemie, používáme obyčejnou mořskou sůl. Pro zpestření přidáváme ořechy nebo bylinky.
Měkké sýry s plísní dají docela práci, aby správně uzrály, ale když se povedou, je to neskutečná lahoda.
Ze smetany děláme i máslo a z másla pak také ghí. Zejména na jaře je máslo tak žluté, že se nás lidé ptají, zda ho třeba nebarvíme, ale je v něm opravdu jen předobrá smetánka z mléka.
No ještě jogurty, nejraději máme řecké, ale bez zahušťovadel, prostě necháme obyčejný jogurt déle vykapat. Když se do něj přidá med nebo datlový syrup, je z něj úžasná svačinka.
Také děláme tvaroh a tzv. dream cheese (sýr snů) což je jemnější verze tvarohu, chutná trochu podobně jako lučina.
Tak jestli se vám sbíhají sliny na jazyku, přijďte ochutnat.
Rádi vám to ukážeme i přenecháme mléko.
info@permadise.cz, Michaela 608 476 041